30 · 3 · 17 BLOGGVECKA 13

WORKSHOP
Vi började med att skriva ner sju ord som vi associerade med ordet makt
Sedan la vi ut dom på golvet som ett träd. Lina började och skapade med sina ord stammen. Vi andra la sedan grenas som där vi tyckte våra ord kunde växa ut från Linas ord. Om ordet inte passade någonstans byggde vi på stammen . Vi hade alla en bred uppfattning av vad makt kan innebära. Jag tror inte det var något ord som jag ställde mig kritisk till att de skulle få vara med. Alla ord kunde i någon möjlig form kopplas till makt vilket visar på ordets bred och komplexitet. Det blev också spännande hur vi utövade makt på varandra när en skulle lägga sina ord. Vi försökte att påverka dennes beslut om vart ordet skulle placeras. 
I nästa steg valde vi ut ett ord var och fick sedan bege oss in i konstbiblioteket för att försöka skapa ett fotocollage för att gestalta begreppet. Det blev tydligt i presentationen sedan hur olika vi alla utrycker oss i bild och hur vi väljer att gestalta. Men även hur olika vi är på tolkning. Vissa som läste in ett visst budskap kunde en annan inte alls förstå hur de kunde läsa det. 
För att summera workshopen tror jag att uppgiften var en förkortning och en förenkling av vad hela denna kursen kommer att gå ut på. Inom tematiken makt och identitet ska vi gestalta med inspiration från dessa. Hur bred tematiken kan vara visade just workshopen på. De handledningsseminarium som vi sedan ska ha gav våra tolkningar en försmak på. Hur olika vi tolkar in verk och därmed hur komplext ett budskap kan vara i ett verk.  

IDÉSPÅNING
Jag satt en dag tillsammans med kicki på stadsbiblioteket för att hitta inspiration och ingångvinklar på ämnet makt och identitet.  Vi kastade idéer på varandra, fångade upp och spånade vidare på vad den andre sa. Team work! Vi diskuterade hur makt kan göras synlig, om makt som en genomskinligt mantel man hänger över sig som gör om ens personlighet. Hur påverkar makt mig som lärare? Hur hade Trump betett sig på en öde ö tillsammans med tre andra personer som har makt, där ingen av dem känner till den andres makt? Om ingen av dem känner till den andre innan de sätts på den öde ön, men alla identifierar sig som den mest maktfulla personen; vem tar makten i gruppen? Kommer de kunna samarbeta? 
Jag blev också lite sugen på att testa att gestalta maktens lager på lager i en film för att på något sett synliggöra vilka maktstrukturer som gäller för en i en viss situation. Filmen i mitt huvud är en statisk frekvens där en maktfasad faller ser man en ny bakom, som sedan den ska falla för att visa en bakom. Kanske slutar allt i illuminati? :o
Vi pratade om identitet och de olika former den ter sig beroende på vilken situation man befinner sig i. Jag gick tillbaka till den föreläsningen med Tone (efternamn?) som vi hade under förra terminen där hon berättar om de tre stolarna. De tre stolarna symboliserade de tre identiteterna man bär i olika situationer som lärare, i bekantskapskretser och i privat svär. Jag funderade på om man kunde gestalta detta i ett abstrakt bildspråk. Det var också det jag senare under veckan började testa att gestalta. 

GESTALTNING
Genom att klippa cirklar, solida och ihåliga, i röd och blå, testade jag mig fram hur olika sidor av min identitet kunde gestaltas. Det är fortfarande under process och utforskning. 

Test #2

 
Upp