19.10.07 LGBF61 Problematiser

Med ena hörluren inkopplad och den andra dinglandes runt halsen ringer jag min pappa. Hans, min mammas och mitt eget är de enda telefonnummer jag fortfarande kan utantill. Jag frågar honom om något jag funderat över och haft svårt att få grepp om men som jag ändå lyckats skaffa mig starka hatkänslor kring. 

“Vad betyder ordet problematisera?” frågar jag. 

Jag hinner knappt ljuda ut den sista vokalen innan min pappa börjar besvara min fråga. Vi är väldigt lika på det sättet. Samtalet är ganska långt och jag hinner under min promenad gå från mitt hus på norra Guldheden ner till vasastan innan det är riktigt min tur att prata. Pappa har svarat ungefär de som jag själv trodde innan men under samtalet har jag börjat få ett annat perspektiv och en annan förståelse för begreppet.  Han beskriver det som att se problemet i allt, och det är ju både rätt tröttsamt och inte alltid relevant då inte allting behöver vara ett problem. 

“Att bota cancer till exempel, varför skulle det vara ett problem?” säger han och jag kan höra hur samma frustration som jag känt inför begreppet ny angriper honom.

Och där föll poletten ner för mig. Att bota cancer kanske inte är ett problem i sig beroende på vilken teori eller perspektiv man utgår ifrån. Om vi sätter frågan i relation till överbefolkning teorier kring dess klimatpåverkan kan cancerbehandling vara ett problem då det ökar alt. stabiliserar den  befolkningsmängden som behöver minskas. Detta kan i sin tur leda till att vi får mer kunskap om hur överbefolkning påverkar vårt klimat och att vi kan se hur konsekvenserna av vårt handlande kan påverkar andra områden. 

Problematisera handlar således inte om att enbart se problem och ifrågasätta för sakens skull utan att genom att ställa frågor till någonting kan vi få möjlighet att se nya perspektiv och fåp ny kunskap.

 
Upp